Volgens bij de onderhandelingen betrokken bronnen zit er nog altijd een groot verschil in de opvattingen van het IMF en die van de eurolanden over de houdbaarheid van de Griekse schuld. ,,We zijn zeker niet dicht bij een akkoord”, zei een van hen tegen persbureau AFP.

In de nacht van dinsdag op woensdag slaagden de ministers van Financiën van de 17 eurolanden er niet in overeenstemming te bereiken over de betaling van het volgende deel van de aan Griekenland beloofde hulpleningen. Zij besloten daarom volgende week maandag opnieuw bij elkaar te komen.

Merkel

Het IMF dringt bij de eurolanden aan op schuldverlichting voor Griekenland, zodat de schuld van het noodlijdende land in 2020 kan dalen tot 120 procent van het bruto binnenlands product. De eurolanden zien daar niets in en willen Griekenland liever tot 2022 de tijd geven om dat doel te bereiken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble probeerden optimistisch te blijven. ,,Er is een kans op een oplossing op maandag”, zei Merkel woensdag in het Duitse parlement.

IMF

Schäuble gaf aan dat er intensief met het IMF wordt samengewerkt en dat er overeenstemming is over de manier waarop een gat in de Griekse financiën kan worden gedicht. Dat ontstaat doordat de Grieken 2 jaar extra krijgen om hun begrotingsdoelen te halen.

Volgens Schäuble zal Griekenland in ieder geval eigen schulden opkopen tegen een prijs die aanzienlijk lager is dan de oorspronkelijke waarde. Duitsland pleit ervoor de Grieken daarvoor 10 miljard euro extra te lenen uit het bestaande Europese noodfonds EFSF.

Rentes verlagen

Duitsland en andere landen willen volgens hem verder de rentes op noodleningen voor Griekenland verlagen. Het is goed mogelijk dat verschillende landen op verschillende manieren gaan bijdragen, aldus de minister.

Merkel werd in het Duitse parlement stevig onder vuur genomen door de oppositie. ,,Als we het idee hebben dat we voor de gek worden gehouden, dan steken we volgende keer geen helpende hand meer toe'', stelde de leider van de SPD, Peer Steinbrück. Volgens de voormalig minister van Financiën moet Merkel eerlijk toegeven dat Griekenland schuldverlichting nodig heeft.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl